Jar klope na dvere

V tomto prípade na škrupinku. Známa farmárka Zuzanka Dolinka, ktorá má krásnu farmu plnú zaujímavých zvieratiek nám ukázala liahnutie Japonských prepeličiek.

Vajíčka treba 2 krát denne pretáčať, polievajú sa vodou kvôli vlhkosti. Po vyliahnutí sa premiestnia do odchovne, kde budú mať výhrevný panel = umelá kvočka, kde musia mať 33°C až 34°C, postupne sa teplota začne znižovať. Prvých 24 hodín prepeličky nie sú hladné ani smädné – sú ešte nasýtené z vajíčka. Po prvom dni dostanú prvú vodu a žrádlo (kukuričný šrot) a neskôr špeciálny šrot pre kuriatka a do vody budú dostávať Acidomid na prekyslenie žalúdku (zamedzujú rozmnožovaniu baktérii kokcidi). Po prvom týždni aj piesok. Prepelica je o 6 až 8 týždňov dospelá a začína znášať vajíčka. Následne sa vytvorí „jedna rodinka“, kde na cca 6 až 8 prepelíc pôjde jeden kohút.

Prepeličie vajíčka sú veľmi zdravé

Prepeličie vajíčka sú 5 krát menšie ako slepačie. Obsahujú 2,5 krát viac vitamínu A, B1, B2 a 5 krát viacej fosforu, draslíka a železa. Odporúčajú sa konzumovať ľudom s oslabenou imunitou a pri malých deťoch pri začiatkoch prikrmovania.

V dospelosti: