Rojenie PODENIEK

Už ste niekedy počuli o rojení PODENIEK? Ja sa priznám, že v týchto dňoch prvý krát. Presne pred týždňom 17.8.2020 po západe slnka sa v Michalovciach nad riekou Laborec opakovalo nevšedné prírodné divadlo – rojenie podeniek (inak nazývané aj „dňovky“ kvôli krátkemu životu dospelých jedincov). Takéto masívne rojenie tento rok trvalo jediný deň.

Mal by to byť druh Ephoron virgo, ktorý bol kvôli znečisteným riekam donedávna extrémne vzácny, ale pomaly sa do nížinných riek vracia. Pozorovanie takého masívneho rojenia je výnimočným a nevšedným zážitkom.

Larvy žijú vo vode pod kameňmi alebo v bahne. Raz za rok sa vyroja, aby sa v obrovských kŕdľoch spárili, nakládli vajíčka do vody a po pár minútach hynú. Dospelé jedince nežijú viac ako pár hodín. Larvy sa pritom vo vode vyvíjajú rok, niektoré druhy podeniek dokonca až 7 rokov.

Rojenie týchto podeniek je dobrým znamením, pretože indikujú zlepšenie kvality vody v rieke Laborec, ktorá bola v minulosti otrávená nebezpečnými látkami z chemickej výroby. Život sa po mnohých desaťročiach konečne vracia aj do Laborca a dovoľuje nám zažiť augustové sneženie. Autor textu: FB Avescentrum Senné