Utorková piesočná búrka v Egypte

Fanúšička Eva Gabajová sa práve v týchto dňoch nachádza v Egypte, kde počas utorka zažila, čo v našich končinách asi nikdy nezažijeme a to piesočnú búrku.

Egypt 4.6.2019

Piesočná búrka, alebo aj prachová búrka je zvláštny atmosférický jav, keď sa následkom pohybu vzduchových más zdvíha do atmosféry drobný prachový materiál či piesok, ktorý sa následne vďaka pohybu presúva do iných oblastí.

Piesočné búrky sú v suchých oblastiach (polopúšte, púšte), kde nie je povrch krytý sústavnou vegetačnou pokrývkou, ktorá by zabraňovala ľahkému uchopeniu malých častí a ich prenosu. Najčastejšie sa s nimi stretávame v púštnych oblastiach na Zemi ako napríklad v oblasti Sahary.

Prach sa dostal aj chodieb hotela

Piesočné búrky sú nebezpečné z niekoľkých dôvodov: znižujú viditeľnosť na nulu a sú schopné zasypať rozsiahle oblasti mocnými vrstvami. Piesočné búrky majú silnú unášaciu schopnosť, a to aj na veľkú vzdialenosť. Veľa krát sa jemný piesok zo Sahary dostal aj do oblastí Európy. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že prach z piesočných búrok čiastočne ovplyvňuje vznik hurikánov nad Atlantikom.