V utorok nás čaká čiastočné zatmenie Mesiaca

Práve zajtra bude tomu presne 50 rokov (16.júla 1969) čo sa vydala na Mesiac posádka vesmírnej lode Apollo 11 a za necelých 5 dní urobila obrovský krok pre celé ľudstvo. Keby sme sa pred 50 rokmi pozreli na večernú oblohu, uvideli by sme Mesiac nízko nad západným obzorom v podobe úzkeho, len 2 dni starého dorastajúceho kosáčika. Zajtra bude tomu úplne inak. Mesiac bude v splne a  dokonca sčasti vstúpi do plného zemského tieňa a nastane tak čiastočné zatmenie Mesiaca.

Ako bude vyzerať zajtrajšie čiastočné zatmenie Mesiaca

Zdroj: astro.cz

Mesiac v našich končinách vyjde nad horizont po 21:00 hod, nad juhovýchodným obzorom a s ľavým horným okrajom ponoreným do neviditeľného polotieňa Zeme. O 22:02 hod sa Mesiac zľava stretá s úplným tieňom Zeme a začína sa jeho čiastočné zatmenie. Stred čiastočného zatmenia pripadá na 23:30 hod, kedy bude asi 65,3 % povrchu Mesiaca ponorený do červenej farby úplného tieňa Zeme. Čiastočné zatmenie potrvá až do okamihu výstupu pravého okraja Mesiaca z úplného tieňa, t.j. do 1 hod nasledujúceho dňa.

Zdroj:. www.timeanddate.com

Posledné úplné zatmenia Mesiaca sme v našich končinách zaznamenali 21.1.2019. Nasledujúce dve zatmenia budú iba polotieňové (10. januára 2020 a 5. júla 2020) a budú prakticky nepozorovateľné. Mesiac sa opäť ponorí do zemského tieňa až 16. mája 2022 a na budúce úplné zatmenie si budeme musieť počkať až do 7. septembra 2025.

A aké nás čaká počasie? V utorok večer by mala prevládať jasná až polojasná obloha. Predpoveď v utorok ešte spresním, aktuálnu predpoveď sledujte tu: http://pocasiepodlupou.sk/