Cez víkend opäť Meteorický roj Perzeidy

Počas aktuálneho víkendu môžeme sledovať fascinujúce vyvrcholenie roja Perzeíd. Meteorický roj je typickým symbolom astronomického leta. Roj je v aktívny už v týchto dňoch, vyvrcholí však až medzi 12. a 13. augustom, vtedy budeme môcť na oblohe pozorovať približne 50 až 80 meteorov za hodinu. Ideáne podmienky na pozorovanie roja sú v horách alebo prírode na tmavom mieste bez svetelného smogu. Podmienky na pozorovanie budú tento rok ideálne, úzky kosáčik ubúdajúceho Mesiaca vychádza nad obzor až po 2 hod., a tak jeho svetlo teda nebude rušiť nebeské divadlo.

Pôvod Perzeíd

Perzeidy sú známe už viac ako 1 760 rokov. Približne v polovici augusta sa môžeme každý rok tešiť na krásne nebeské divadlo. Zo súhvezdia Perzeidy budú lietať až stovky meteorov. Nejde o žiadne padajúce hviezdy, ale o zánik kozmického telesa v zemskej atmosfére, takzvaný meteor a ak ich je viac pozorujeme meteorický roj. Naša Zem vždy okolo 12. Augusta prechádza prúdom pozostatkov Perzeidov a malé čiastočky prenikajú do zemskej atmosféry, kde sa pri veľkej rýchlosti až 59 km/s trením o vzduch rozpália a zhoria. My to vidíme ako tie „padajúce“ hviezdy.

A počasie?

Myslím, že počasie bude v tomto roku nám priať, aj keď práve zo soboty na nedeľu sa môže v noci vyskytnúť nejaká tá oblačnosť, väčšinou bude prevládať jasná obloha. Aj teplota bude každou nocou lepšia, v sobotu nadránom ešte okolo +15°C, v nedeľu okolo +17°C a v pondelok +20/+18°C.

Autorom fotografii je Timotej Stanek, ktorý ešte v roku 2020 nasnímal Perzeidy nad Devínskym jazerom: