?V pondelok (21.januára) skoro ráno nastane úplne zatmenie Mesiaca?

Hneď v úvode chcem upozorniť, že pôjde o posledné úplné zatmenie Mesiaca pozorované z nášho územia až do roku 2025. Môžeme sa tešiť na nezvyčajný krvavý Mesiac, ktorý je možné vidieť len 28-krát za storočie.

Čiastočné zatmenie budeme môcť pozorovať od 4:33 hod a skončí sa o 7:39 hod. Úplné zatmenie mesiaca nastane o 5:41 hod a skončí o 6:43 hod. Samotné zatmenie zotrvá presne 1 hodinu a 2 minúty. Najvýraznejšie zatmenie nastane o 6:12 hod, kedy bude najbližšie stred zemského tieňa. Mesiac sa bude nachádzať vo výške cca 12° nad západným obzorom. Mesiac u nás definitívne zapadne pod obzor o cca 7:45 hod, ale na opačnej strane oblohy už bude vychádzať Slnko. Výstup Mesiaca z tieňa však už nebude pozorovateľný z dôvodu západu Mesiaca a východu Slnka.

Autorom fotografie je John Ashley Fine Art Photography, marec 2015. Obrázky ukazujú celú 3 hodinovú sekvenciu, zľava do prava.

A aké nás čaká počasie?

Najaktuálnejšiu predpoveď prinesiem v nedeľu večer, ale z dnešného pohľadu to vyzerá, že počas noci z nedele na pondelok sa začne oblačnosť postupne pretrhávať až na polojasno. Ale v pondelok ráno pozor na silnejší mráz , teplota poklesne na -6°C až -8°C. Nezabudnite si kliknúť v nedeľu na čerstvú predpoveď počasia tu: www.pocasiepodlupou.sk

Ukázať komentáreZavrieť komentáre