☄Kométa Wirtanen je už viditeľná voľným okom☄

Prilieta „vianočná“ kométa. Má zelenú farbu a je viditeľná voľným okom. Ak sa vybavíte malým ďalekohľadom, napríklad binokulárom, zbadáte veľmi nápadnú hmlistú oválnu škvrnu bez akéhokoľvek zjavného ohraničenia. Nemá ani žiadny výrazný chvost, pretože jadro kométy má iba 1,2 kilometra.

Mike Broussard
Juan Carlos Casado.

Kométa Wirtanen sa 16. decembra ocitne najbližšie k Zemi po 14. hodine, vo vzdialenosti cca 11,6 milióna kilometra („len“ 30x ďalej ako náš Mesiac, čo je v kozmických mierkach naozaj kúsok). Po zotmení ju nájdeme v oblasti súhvezdia Býka, neďaleko hviezdokopy Plejády. Pozorovať sa ju však oplatí už od dnešného dňa do jej maximálneho priblíženia, lebo v tomto období ju nebude rušiť Mesiac.
Najlepšie vynikne mimo veľkých miest. Na fotografii je kompozitná koláž porovnávajúca Mesiac so súčasnou uhlovou veľkosťou kométy Wirtanen. 2.12.2018 Autor: Mike Broussard


Zo všetkého najviac je ale kométa nesmierne fotogenická. Už na krátkych niekoľkosekundových expozíciách pri 25mm ohnisku sa vyníma ako maličká zelená škvrnka proti homogénnemu hviezdnemu pozadiu, na väčšom ohnisku sa potom jej kóma roztiahne veľmi pekne, ideálne v kompozícii s nejakými domami či stromami v popredí. Typickú zelenú farbu spôsobujú emisie plynov (metán, dusíkové zlúčeniny a uhlík).

Chris Cook
Chris Cook
Ray Pickard
Ray Pickard