Stredozemné more je najteplejšie v histórii

Stredozemné more dosiahlo v pondelok (24.7.2023) najvyššiu zaznamenanú dennú teplotu, tvrdí španielsky Inštitút morských vied. Dialo sa tak v čase mimoriadne silnej vlny horúčav vo veľkej časti Stredomoria.
Pri Sicílii mala teplota vody aj viac ako +30°C.
Medzi talianskym ostrovom Sicília a mestom Neapol boli lokálne zaznamenané teploty vody dokonca presahujúce 30 stupňov, čo je 4°C nad normálom. Vedci z barcelonského výskumného inštitútu ICM na základe analýzy satelitných údajov európskej služby Copernicus uviedli, že bol v týchto dňoch prekonaný nový rekord mediánovej dennej teploty na hladine Stredozemného mora, a to +28,71 °C. Predchádzajúci rekord z 23. augusta 2003 bol +28,25°C. Rekordný za dobu satelitných pozorovaní (od roku 1982) je tiež priemerná povrchová teplota Stredozemného mora.
Vysoké teploty vody ohrozujú morské ekosystémy. Podľa štúdie v časopise Global Change Biology počas vĺn horúčav v Stredozemnom mori v rokoch 2015 až 2019 došlo k masívnemu úhynu približne päťdesiatich druhov morských živočíchov, od koralov cez ježovky po rôzne mäkkýše.
Pri Floride namerali teplotu mora +38,4°C, ktorá sa môže po overení stať novým svetovým maximom. Vody pri juhovýchodnom americkom štáte sa ohrievajú na nevídanú úroveň v dôsledku extrémne dlhých horúčav, ktoré tento týždeň opäť silnejú.
Potenciálne rekordný záznam prišiel v pondelok popoludní miestneho času zo senzoru v hĺbke asi 1,5 metra v zátoke Manatee Bay na samom juhu Floridy. Približne o jeden stupeň nižšiu teplotu hlásila predtým bója pri neďalekom ostrovčeku Murray Key.
Doteraz najvyššou zaznamenanou teplotou morskej vody je podľa štúdie z roku 2020 hodnota +37,6°C v zátoke Perzského zálivu pri Kuvajte. (čtk) Zdroj obrázkov: Scott Duncan