V utorok nás čaká čiastočné zatmenie Slnka

Ide o najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku. V utorok 25. októbra budeme môcť pozorovať výrazné čiastočné zatmenie Slnka. Slovensko sa nachádza v oblasti, kde úkaz dosiahne 30-40% zákrytu slnečného disku Mesiacom. Celý úkaz potrvá viac ako dve hodiny, pričom bude pozorovateľný voľným okom cez bezpečný filter. Na Slovensku začne úkaz o 11:17 hodine, pričom k jeho maximu dôjde medzi 12:14-12:27 hodine, podľa polohy pozorovateľa.

Zatmenie bude viditeľné v Európe, severovýchodnej Afrike, Strednom východe a západnej Ázii. Maximálna fáza zatmenia v jednotkách priemeru slnečného disku nastane v strednej časti Ruska.

Ako správne pozorovať čiastočné zatmenie Slnka?

Musíme dbať na dostatočnú ochranu zraku, pretože hrozí jeho trvalé poškodenie. Najlepšie sú špeciálne okuliare s ochrannou fóliou na vizuálne pozorovanie alebo aj tmavé zváračské sklo.

Čiastočné zatmenie Slnka bolo na Slovensku pozorovateľné 10. júna minulého roka, no len s malou fázou. Nasledujúce bude vidieť 29. marca 2025. Na záver už len dodám, že zo Slovenska bolo úplné zatmenie Slnka viditeľné 8. júla 1842 a najbližšie bude až 7. októbra 2135.

Počasie počas čiastočného zatmenia budem ešte v ďalších príspevkoch spresňovať, ale podľa dnešných podkladov, by v utorok malo doobeda ešte prevládať veľa oblačnosti, ktorá by sa mala práve okolo poludnia pretrhávať.