29. júna 2022 bol zaznamenaný nový rekord v dĺžke dňa na našej planéte

Medzinárodná služba zemskej rotácie a referenčných systémov informovala, že tento deň bol deň kratší o 159 milisekúnd. Je to najkratší deň, odkedy vedci začali používať atómové hodiny na meranie rýchlosti rotácie Zeme.

Zem sa otáča raz za 24 hodín, ale dĺžka dňa sa mení v dôsledku rôznych faktorov, ktoré ho môžu predĺžiť alebo skrátiť.  A to aj vďaka slapovým silám medzi Zemou a Mesiacom. V posledných rokoch sa dĺžka dňa evidentne skracuje. Zem od roku 2020 prekonala množstvo rekordov, kedy sa dni sa o niekoľko milisekúnd skracovali. V roku 2020 mala 28 najkratších dní zaznamenaných od 60. rokov minulého storočia. Odborníci nevedia presne vysvetliť prečo sa to deje. Predpokladajú, že to súvisí so zmenami osi rotácie, ale našťastie väčšina účinkov je zanedbateľná. Ak sa po mesiacoch, alebo dokonca rokoch nahromadí príliš veľa, alebo bude príliš malý rozdiel, tak k oficiálnemu času a dátumu sa môže pridať skoková (prestupná ) sekunda.

Posledná prestupná sekunda bola pridaná 31. decembra 2016. V roku 2022 sa neočakáva pridanie ďalšej sekundy. Zdroj: úvodného obrázka, internet.