Prečo zelená obloha predpovedá veľmi nepriaznivé počasie?

Začiatkom týždňa Južnou Dakotou (USA) prešiel mohutný búrkový systém, ktorý priniesol takúto zelenú oblohu. Zelený nádych oblohy môže ozaj priniesť aj v našich končinách nebezpečné až extrémne prejavy počasia (veľké krupobitie, či dokonca tornádo – v oblačnosti ide o silné vzostupné prúdy).

Vedci majú množstvo teórií, ktoré vysvetľujú zelenú oblohu pred nepriaznivým počasím. Faktorom vedúcim k zelenej oblohe môžu byť samotné vodné kvapky. Voda skutočne dokáže odrážať modré svetlo, ale môže odrážať aj zelené svetlo za správnych podmienok, napríklad keď na ne dopadajú klesajúce slnečné lúče. Správna hrúbka mrakov v kombinácii so správnym priemerom kvapiek vody a správnym denným časom môže priniesť perfektnú kombináciu, ktorá zmení oblohu na zelenkastú farbu. Je dôležité si uvedomiť, že obloha sa nemusí zazelenať, aby sa vytvorili napríklad tornáda. Aj keď je zelená obloha často indikátorom silnej búrky, ktorá môže spôsobiť tornáda a škodlivé krupobitie, zelená obloha nezaručuje nepriaznivé počasie, rovnako ako sa tornáda môžu objaviť z neba bez zeleného náznaku.

Zdroj fotografii – Twitter: Lydia Blume WS, MichelleR2SD, Vince Waelti, Jkarmill, Aresel_, Cory_Martin.

Takže dôvod zelenej oblohy pred búrkou nie je celkom známy. Ale ak vidíte, že sa blíži búrka a obloha vyzerá zvláštne zelene, je najlepšie sa skryť. Blíži sa silná búrka, ktorá môže spôsobiť krupobitie, ale aj iné nebezpečné prejavy počasia.