Vianočné oteplenie aj v tomto roku

Optimistické predpovede ku pravému zimnému počasie z minulých dní už bohužiaľ neplatia. V predpovediach vládne síce ešte mierna neistota a to vďaka výraznému teplotnému rozhraniu, ale oteplenie počas sviatkov pravdepodobne nastane. Poďme, ale po poriadku.

Od pondelka sa ochladí

Z nedele na pondelok postúpi do severu studený front, ktorý v noci prinesie zrážky vo forme dažďa, či dažďa so snehom, ale veľa zrážok sa neočakáva. Za frontom bude prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Oblačnosť sa zmenší  a v noci teploty poklesnú pod bod mrazu, väčšinou na -2°C až -6°C a počas dňa sa budú pohybovať okolo bodu mrazu.

Priebeh teploty vo výške 1500 m n.m. od 18 do 21.12.2021. Zdroj: Scott Duncan

Oteplenie sa očakáva práve počas Štedrého dňa

V piatok po okraji tlakovej níže nad severnou Európou začne do našej oblasti prúdiť od západu teplejší a vlhší vzduch. Najskôr by sa mohlo vyskytnúť sneženie, ktoré prejde veľmi rýchlo do dažďa. Spočiatku sa môže tvoriť aj POĽADOVICA. Cez deň sa postupne oteplí na +6°C až +8°C.

Víkendové dni sú z dnešného pohľadu zatiaľ ešte neisté, ale vyzerá to tak, že teplejšie počasie pretrvá aj počas týchto dní. Ak sa zrážky vyskytnú budú vo forme dažďa a teploty sa vyšplhajú na +6°C až +9°C. Všetko sa to však môže v nasledujúcich dňoch zmeniť, dôležitá bude presná poloha teplotného rozhrania.