Najkratšie dni v roku

Najskorší západ Slnka sa odohráva už v týchto dňoch. Práve 11. decembra sa v našich končinách slnko skryje za juhozápadný obzor presne o 15. hodine 57. minúte a 42. sekunde. V ďalších dňoch si už svoj popoludňajší pobyt na oblohe začne opäť sekundu po sekunde predlžovať. Presnejšie, od 16. decembra sa západ Slnka začne opäť nenápadne posúvať na neskôr.

Naopak, tmavé zimné rána nás čakajú aj v nasledujúcich dňoch, keďže ranné východy slnka sa budú aj naďalej postupne oneskorovať. Najneskorší východ slnka potom nastane až 5. januára o 7:41:25 hodine. Na príčine je nepravidelný zdanlivý pohyb slnka na oblohe. Zem okolo Slnka neobieha po kruhovej, ale po eliptickej dráhe. A čo je takisto dôležité, ekliptika, teda rovina, v ktorej naša planéta obieha okolo Slnka, je naklonená oproti zemskému rovníku o 23 a pol stupňa. „Tieto nepravidelnosti spôsobujú fakt, že zatiaľ čo sa západy slnka už viac neskracujú, jeho východy sa oneskorujú až do začiatku januára.

Netreba sa však obávať, stále platí to čo nás v škole učili a to, že najkratší deň v roku (deň zimného slnovratu), býva pred Vianocami a tohto roku pripadne na 21. decembra. Takže, najväčšie rozpätie medzi západom a východom Slnka nastane práve 21. decembrom, kedy napríklad v Bratislave Slnko vyjde o 7:38 hod a zapadne o 15:59 hod a deň bude trvať len 8 hodín a 21minút.