Veľké stretnutie Jupitera a Saturnu

Po celý december môžeme hneď po západe Slnka, nízko nad juhozápadným obzorom, sledovať dva žiariace body – obrie plynné planéty Jupiter a Saturn. Deň za dňom sa k sebe zvoľna približujú a to až do pondelka 21. decembra, kedy takmer splynú v jednu „hviezdu“. Tak blízko ako tento rok v decembri si planéty boli naposledy v roku 1623, teda len 14 rokov potom, čo sa na nebo začal ďalekohľadom pozerať Galileo Galilei.

Udalosť sa označuje ako tzv. Konjunkcia a dochádza k nej raz za zhruba dvadsať rokov. Väčšinou sú ale obe planéty na pozemskej oblohe od seba oveľa ďalej. Tento rok sa však priblíži len na 6 uhlových minút. Na pozorovanie pritom nie je nutný žiadny ďalekohľad. Pokiaľ ho ale máte, určite sa na planéty pozrite, bude to stáť za to.

Planéta Jupiter obehne Slnko raz za 11,86 pozemského roka, Saturn sa pohybuje vo väčšej vzdialenosti, takže jeho „rok“ trvá 29,65 rokov. Zhruba raz za dve desaťročia sa preto na pozemskej oblohe zídu blízko seba. A niekedy dokonca výnimočne blízko seba. Samozrejme iba vďaka perspektíve, Jupiter od nás je vo vzdialenosti 762 miliónov kilometrov, Saturn asi dvakrát ďalej.

Obe planéty si budú uhlovo najbližšie práve v pondelok 21. decembra. Pol hodinu po západe Slnka, okolo 16:30 hod, ich hľadajte nízko nad juhozápadným obzorom. Planéty zapadajú už o 18:30 hod, takže pohľad z kopca, odkiaľ je dobrý výhľad až k vzdialenému horizonte bude veľkou výhodou.

Ďalšie podobné priblíženie týchto planét sa dočkáme až v marci v roku 2080! Zdroj: astro.cz