O slovo sa tentoraz hlásia prehánky/búrky

Žiadne stabilné slnečné počasie nás nečaká, ale zároveň ani tak nepriaznivé počasie, aké sme zažili počas posledného víkendu. Naše územie bude síce naďalej pod vplyvom tlakovej výše so stredom nad južnou Škandináviou, ale vo vyšších vrstvách atmosféry naše územie začne ovplyvňovať výšková tlaková níž.

Výšková tlaková níž prinesie  tvorbu kopovitej oblačnosti a to hlavne počas denných hodín a nebudú miestami chýbať aj prehánky a búrky. Vplyv výškovej tlakovej níže bude pretrvávať minimálne do soboty, kedy budú hroziť prehánky/búrky. Lokálne môžu byť búrky opäť aj intenzívne.

Podrobnú predpoveď počasia na stredu nájdete tu:http://pocasiepodlupou.sk/

Výšková tlaková níž

V počasí je  dôležité nielen to, čo sa deje pri zemi , ale aj to, aké pomery panujú vo vyšších hladinách / vrstvách troposféry (zhruba do výšky 11 až 12 km). V niektorých prípadoch pritom situácia v týchto hladinách nemusí vôbec zodpovedať situácii pri zemi. Stáva sa, že na prízemný poveternostných mapách môžeme sledovať pole relatívne vyššieho tlaku vzduchu (aktuálna situácia) a súčasne sa v danej oblasti nenachádza žiadny front, čo by nás mohlo viesť k záveru, že počasie z hľadiska zrážok nebude nejako nepriaznivé.

Lenže vo vyšších vrstvách (spravidla medzi 3 až 7 km) už zajtra (v stredu) môžeme nad našou oblasťou nájsť tlakovú níž. A to je práve tá situácia, kedy je nutné použiť pojem výšková tlaková níž, pretože táto výrazným spôsobom ovplyvní podmienky počasia. Výškové tlakové níže môžeme sledovať pri mapách zobrazujúci výšku tlakovej hladiny 500 hPa nad hladinou mora, u nás v priemere okolo 5,5 km.

Výšková tlaková níž je spojená s prítomnosťou vzostupných pohybov, pri ktorých sa vytvára veľká oblačnosť s výskytom zrážok a tie môžu byť aj pomerne výdatné. A pretože výšková tlaková níž býva vyplnená studeným vzduchom, vyskytuje sa v danej oblasti aj veľký pokles teploty vzduchu, čo tiež podporuje výstupné pohyby. Tie potom prispievajú k vertikálnemu nárastu kopovitých oblakov a možnému výskytu prehánok a búrok.

Výškové tlakové níže majú, ale jedno spoločné, a to, že ich pohyb je pomerne pomalý a ťažko predvídateľný. Lenže vzhľadom k svojej relatívne malej veľkosti vedie aj malá zmena pohybu vo finále k veľkej zmene podmienok počasia.