V Stupave sme takmer dosiahli prebytok zrážok

Víkendové dni priniesli v počasí veľké prekvapenie a to v podobe obrovských zrážkových úhrnov. Za sobotu a nedeľu v Stupave dokopy napršalo 61,5 mm. Za celý mesiac jún spadlo doposiaľ 113,1 litrov vody na každý jeden meter štvorcový. Mnohí si poviete, že určite sme už v prebytku, ale bohužiaľ nejaké tie milimetre stále chýbajú a plus netreba zabúdať na minuloročný deficit (okolo 50 mm).

Nebudem dlho naťahovať a k včerajšiemu dňu (21.6.2020), čo sa zrážok týka sme naďalej v Stupave v deficite. Chýbajú cca 3 mm. Len pre zaujímavosť spomeniem, že v kladných číslach (v prebytku) sme boli naposledy 12.februára 2020.

Prehľad spadnutých zrážok v jednotlivých dňoch v roku 2020 si môžete pozrieť aj interaktívnom grafe tu: http://pocasiepodlupou.sk/archiv-pocasia/

Vďaka výdatným zrážkam stúpla aj hladina Moravy a Dunaja

Povodia sú takmer na celom Slovensku výrazne nasýtené. Až do odvolania je uzavretý hraničný priechod s Rakúskom Moravský Svätý Ján – Hohenau.

Zdroj: TASR / Vladimír Miček

Dôvodom je zvýšenie hladiny rieky Morava. V Kopčanoch stúpla hladina Moravy na 420 cm. V Moravskom Svätom Jáne stúpla hladina zo 150 cm až na 475 cm. Dunaj v Bratislave dnes o 9 hodine kulminoval na úrovni 600 cm. Keďže zrážky skončili mala, by sa situácia na menovaných tokoch upokojovať.

Úvodný obrázok je len ilustračný z roku 2019, zdroj TASR, Bratislava.