Sú pred nami najdlhšie dni v roku

Slnko nám v okolí Bratislavy vychádza už niekoľko dní v rovnakom čase a to o 4:50 hod a to až do príchodu letného slnovratu. Západ Slnka sa do letného slnovratu bude o pár sekúnd posúvať na neskoršiu hodinu. Veľmi dobre to je vidieť aj na obrázku, kde sú okrem iného, uvedené aj časy západu a východu Slnka. Letný slnovrat v tomto roku nastane v sobotu 20.6.2020 o 23:43 hodine.

Astronomický úsvit je čas pred východom Slnka, kedy slnečný kotúč je ešte 18° pod horizontom. Opakom toho je astronomický súmrak, kedy slnečný kotúč je už 18° pod horizontom. Dosiahnutím toho bodu nastáva úplná (astronomická) noc. Avšak už aj v našich zemepisných šírkach v období niekoľko dní okolo letného slnovratu úplná noc nenastáva. To znamená, že astronomický súmrak nedôjde do koncového bodu, nie je možné výpočtom určiť tento čas. Začína totiž skôr svitať, než by nastala úplná noc.

Nautický úsvit je čas pred východom Slnka, kedy slnečný kotúč je ešte 12° pod horizontom. Opakom toho je nautický súmrak, kedy slnečný kotúč je už 12° pod horizontom.

Občiansky úsvit je čas pred východom Slnka, kedy slnečný kotúč je ešte 6° pod horizontom. Opakom toho je občiansky súmrak, kedy slnečný kotúč je už 6° pod horizontom.

Východy a západy Slnka môžete sledovať aj na webkamerách v Stupave:http://pocasiepodlupou.sk/webkamery