Dnes v noci padajú Lyridy

ZÁHORIE: Prvá fotografia Mliečnej dráhy v tomto roku. Pomaly sa začína ukazovať. Fotené dnes o pol tretej ráno, na Ílovisku v Rohožníku. Autor: Tomáš Slávik https://www.facebook.com/Tomáš-Lenka-Slávik-foto-372204439782021/

Padajúce Lyridy

Aj dnes večer a v noci môžete vybehnúť do prírody a sledovať padajúce Lyridy. Počasie bude priam ideálne. Rôzne meteorické roje sa objavujú niekoľkokrát za rok. Tento týždeň až do soboty 25. apríla si môžete pozrieť, ako v atmosfére horia Lyridy.

Meteorický roj Lyríd je tento rok aktívny od 19. do 25. apríla. Maximum jeho aktivity nastane práv e dnes v noci z 21. na 22.apríla. Vedci odhadujú, že počas maxima bude viditeľných až 20 meteorov za hodinu. Roje dostávajú mená podľa miesta, z ktorého meteory zdanlivo vyletúvajú, čiže podľa ich radiantu. Ak budete hľadať na oblohe Lyridy, očakávajte ich teda v rámci súhvezdia Lýra na hranici so súhvezdím Herkules. Za svoj vznik vďačia Lyridy periodickej kométe Thatcher, ktorá má obežný čas 415 rokov. „Odpadový materiál“, ktorý po sebe pri prelete zanechá, sa stretáva s obežnou dráhou Zeme každoročne. Prienik jej kúskov do atmosféry a ich následný zánik môžeme momentálne pozorovať vo forme meteorického roja.