Prehlbujúce sa sucho

Dnes je tomu presne už 3 týždne, kedy nie len v Stupave, ale aj na väčšine krajného juhozápadu Slovensku naposledy pršalo. Posledné výraznejšie zrážky sme zaznamenali na začiatku marca. Vtedy v Stupave spadlo 9,7 mm (2.marca) a 9,4 mm (3.marca). Celkovo za celý mesiac marec napršalo len 33,8 mm, čo je zhruba 80% dlhodobého marcového priemeru. Suché obdobie, ktoré začalo už počas zimných mesiacov, zatiaľ pokračuje aj v prvých jarných týždňoch.

Od začiatku roka 2020 v Stupave chýba už cca 45 mm zrážok, čiže 45 litrov vody na každý jeden meter štvorcový. Nesmieme zabudnúť aj na deficit z minulého roka 2019, kedy do 31.decembra 2019 chýbalo niečo viac ako 50 mm zrážok. Spolu tak k dnešnému dňu chýba už približne 100 litrov vody na každý jeden meter štorcový vody.

Na portáli intersucho.sk, je k 5.aprílu uvádzané:

Deficit pôdnej vlahy je na väčšine Slovenska v intervale -5 až -40 mm. Na Záhorí je deficit lokálne až do -60 mm. Deficit vlahy sa prejavuje najmä v povrchovej vrstve. V hlbšej vrstve stále prevažujú normálne podmienky a deficit je ojedinele do -20 mm.

Zrážky hlavne teraz v jarnom období sú pre prebúdzajúcu sa prírodu viac než dôležité. Pevne verím, že sa to v poslednej aprílovej dekáde zmení a dočkáme sa výdatnejších zrážok, alebo sa zopakuje minuloročný scenár, kedy sme zaznamenali v Stupave najdaždivejší a najchladnejší máj od začiatku meraní v roku 1987?

A kedy sa očakávajú prvé zrážky?

V pondelok a v utorok, by sa mohli vyskytnúť zrážky, ale výdatnosť zrážok bude v našich končinách ozaj poslabšia. Malo by spadnúť od 0 do 4 mm zrážok. Predpoveď, aj zrážok môžete denne sledovať tu: www.pocasiepodlupou.sk