Cez víkend vpád studeného arktického vzduchu

Síce podľa kalendára nám v piatok začína jar, ale bohužiaľ zima nepovedala ešte posledné slovo. V zime 2019/2020 pôjde vôbec o prvý výraznejší vpád studeného arktického vzduchu. Ochladenie bude ozaj citeľné, keďže do piatku bude prevládať krásne slnečné a veľmi teplé počasie (+17/+19°C).

K zmene v počasí príde počas soboty, kedy postúpi do strednej Európy studený front, za ktorým sa otvorí cesta už spomínanému studenému arktickému vzduchu.

V sobotu sa maximálne denné teploty vyšplhajú ešte nad +10°C, no v nedeľu už len okolo +4/+5°C a podobné teploty by mali prevládať aj v ďalších dňoch nového týždňa.

Záhradkárov a poľnohospodárov bude oveľa viac zaujímať nočná teplota, ktorá bude klesať pod bod mrazu, keďže vegetácia je už teraz cca o mesiac popredu. Na niektorých miestach juhozápadného a južného Slovenska už kvitnú, alebo začínajú kvitnúť ovocné stromy.

Nočné teploty v nedeľu ráno -1/-3°C, v pondelok -2/-5°C, pri jasnej oblohe aj nižšie.

Model GFS dokonca v úvode nového týždňa predpokladá aj zrážky, ktoré by mohli byť vo forme snehu a dokonca je veľká šanca, ak by sa sneženie vyskytlo v nočných a ranných hodinách, tak sneh by sa mohol aj udržať. Túto informáciu treba brať ešte s rezervou a včas ju budem spresňovať.

Fotografia z nedele 15.3.2020 z Oravskej Lesnej, časť Tanečník