Západy a východy Slnka sfarbuje prach zo sopky

Mnohí si určite všimli, že už niekoľko týždňov pri západe a východe Slnka sa obloha sfarbuje do nezvyčajných farieb (najčastejšie ružovo fialová, či oranžová). Za všetko môže explózia sopky, ktorá je vzdialená viac ako 8 tisíc kilometrov.

Juraj Balog, Stupava: https://www.irista.com/gallery/mxatdzhlimts

Konkrétnym vinníkom farebných súmrakov, ktoré mohli ľudia v uplynulých týždňoch sledovať na severnej pologuli, je neveľká sopka Raikoke na Kurilských ostrovoch v neosídlenej časti Ochotského mora: http://pocasiepodlupou.sk/2019/06/25/po-95-rokoch-vybuchla-sopka-raikoke/

Výbuch sopky Raikoke, 22.6.2019

Tá pri silnej explózii  22. júna 2019 uvoľnila do stratosféry milióny ton sopečného materiálu, ktorý sa vďaka atmosférickému prúdeniu rozšíril do veľkých vzdialeností od miesta erupcie. Spolu so sopečným popolom sa tak vysoko nad naše hlavy dostali aj aerosóly síry, ktoré vďaka rozptylu slnečného svetla spôsobujú tieto nezvyčajné sfarbenia. Počas leta prišlo ešte k ďalšiemu výbuchu sopky Ulwan na Papue-Novej Guinei, ktorá explodovala 3. augusta a farebné súmraky tak ešte zosilneli.

Webkamera v Stupave

Sfarbenie oblohy nenechalo spávať vedcov z Colorada, ktorí vyslali na konci augusta špeciálne upravený meteorologický balón do vysokej nadmorskej výšky, zhromaždili tak vzorky častíc v stratosfére.

Radoslav Radon Novoveský, Vysoká pri Morave

Farebné odtiene pri súmraku neba zvyčajne spôsobujú čiastočky prachu obsiahnuté v zemskej atmosfére, ktoré pri poklese teploty slúžia ako kondenzačné jadrá pre tvorbu ľadových kryštálikov. Keď zapadajúce slnko začne tieto kryštáliky osvetľovať, dochádza k lomu a odrazu svetla a nebo sa sfarbí do červených a oranžových tónov.

Webkamera v Stupave
Juraj Balog, Stupava: https://www.irista.com/gallery/mxatdzhlimts
Webkamera v Stupave
Webkamera v Stupave