MODRÁ SOPKA KAWAH IJEN

Sopka Kawah Ijen sa nachádza vo východnej Jave v Indonézii. Patrí medzi stratovulkány a celý komplex Ijen tvorí hneď niekoľko aktívnych sopiek. Aktívny vulkán Ijen láka turistov okrem iného preto, že vzhľadom k prítomnosti síry chrlí nezvyklé modré plamene. Nachádza sa tu tiež malebné vulkanické jazero, ktoré je naplnené výrazne tyrkysovo sfarbenou vodou. Údajne ide o najkyslejšie jazero na našej planéte. Neďaleko jazera sa už niekoľko desaťročí ťaží ručne síra.

Zdroj: Monica Vogel, 19.9.2019

Táto sopka je unikátna najmä pre farbu lávy a tou je modrá farba, ktorú vidno len počas noci. Modré svetlo vychádza priamo zo zeme a tak ho domáci pomenovali „modrý oheň.“ O oheň a ani lávu sa však nejde. Odborníci zistili, že ide o výpary síry, ktoré na vzduchu horia modrým plameňom. Zaujímavé je že tento fenomén si ľudia povšimli len nedávno, pričom modré plamene sa v kráteri objavovali už veľmi dlho.

Zdroj: Monica Vogel, 19.9.2019

Je to spojené s tým, že bežní obyvatelia do týchto končím po zotmení nechodili. A ak sa tu zastavíte cez deň, vidíte len obyčajnú červenú „lávu“. Žiadne stopy po modrom odtieni. Ten sa ukáže len v noci. Vtedy sa objavia žiarivé modré plamene, ktoré zásobuje unikajúca síra. Horia pri teplote približne +600°C, pričom aj tie čo stvrdnú a padnú na zem ešte stále žiaria.

Zdroj: Monica Vogel, 19.9.2019