Sobota priniesla neobvykle vysoký tlak

Dnes ráno okolo 9 hodiny sme na krajnom juhozápade Slovenska zaznamenávali najvyšší tlak vzduchu za posledných 11 rokov. Na meteorologickej stanici v Stupave sme mali dokonca najvyšší tlak od začiatku merania (december 2013) cez 1043 hPa. Ešte vyšší tlak bol dnes ráno v Kuchyni na Záhorí 1045,5 hPa, na Bratislavskej Kolibe 1044,0 hPa a na Bratislavskom letisku 1044,2 hPa.

Vysoký tlak vzduchu nám prinášala tlaková výš, ktorá dnes mala stred nad Poľskom (1047 hPa). V našich končinách ide o najvyšší tlak od roku 2008, presnejšie 17.februára, kedy sme zaznamenali v Bratislave na letisku tlak vzduchu až  1048,2 hPa.

Zdroj: dwd.de, pre zväčšenie obrázka klikaj

Samotný vysoký tlak vzduchu nemá vplyv na ľudský organizmus, dopady majú len jeho rýchle zmeny. V piatok sa tlak pohyboval okolo 1025 hPa a dnes už vzrástol na spomínaných 1044 hPa, čo je už výrazná zmena. Takéto zmeny tlaku môžu vyvolať u citlivých ľudí „len“ nepríjemné pocity. Našťastie, ale väčšina týchto problémov netrvá dlho a spravidla nemávajú ani výraznejšie podobu.

Vyšší tlak vzduchu zotrvá v strednej Európe aj v ďalších dňoch a začne sa postupne aj výraznejšie otepľovať. Viac informácii prinesiem už zajtra v pravidelnej predpovedi počasia na nový pracovný týždeň. A aké počasie nás čaká v najbližších hodinách sa dozviete tu: www.pocasiepodlupou.sk