Denver: dnes o 15 hodine +35°C, zajtra o tom istom čase len 0°C

Hneď v úvode spomeniem, že extrémny pokles teplôt nie je v Colorade až tak nezvyčajný, ale v kombinácii extrémnych horúčav a následný skorý príchod zimy je už pomerne výnimočný.

Počas víkendu sa vo veľkej časti USA vyskytli teploty až okolo +40°C a  napríklad v Woodland Hills v Kalifornii mali v sobotu až +47,8 °C. Ide o teploty, ktoré sa pohybujú o 10 až 20°C nad dlhodobými priemerom. Ale už dnes večer miestneho času príde k ozaj výraznej zmene počasia.

Z Kanady postupuje studený front, na ktoré sa vytvoril veľmi výrazný teplotný kontrast. Ochladenie sa v oblasti Montany a severnej Dakoty prejaví už v pondelok, v utorok sa studený vzduch prepadne na úroveň južného Utahu, severe Nového Mexika a Kansase. Najvýraznejší pokles teploty možno čakať vo Wyomingu a Colorade.

Napríklad v takom Denvere sa dnes popoludní oteplí ešte na +35°C a to vďaka aj miestnemu fénu (Chinooku). V noci z pondelka na utorok prejde výrazný studený front, za ktorým sa ochladí. Za 24 hodín, by sa malo ochladiť o cca 35°C. Dážď počas noci veľmi rýchlo prejde do sneženia a hlavne v horách môže napadnúť aj okolo 20 cm snehu. Extrémne ochladenie dlho nevydrží, už od stredy začne postupne teplota stúpať a počas víkend sa do Denveru vrátia letné teploty.

Svetový rekord je z roku 1916

Kedy v Montane (USA) z 23 na 24.januára sa z +6,7°C ochladilo na -48,9°C a to za menej ako 24 hodín.

Úvodný obrázok: severe weather Europe.