Najjasnejšia kométa Noewise za 13 rokov

Autor úvodnej fotografie je Roman Hujer z Českej republiky, Alšovice.

Po dvoch sklamaniach je na oblohe ďalšia kométa. 2. júla ráno zaznamenali astrofotografovia po celej Európe, vrátane Petra Horalka z Česka, jasnú kométu C / 2020 F3 (NEOWISE), ktorá sa ešte len začína vzďaľovať z jasnej žiary Slnka. Ešte 27. júna sme ju mohli pozorovať v koronografu sondy SOHO a medzitým sa ukázalo, že jej jasnosť neklesá, naopak vyhupla sa až niekam k úrovni, akú majú najjasnejšie hviezdy oblohy.

Kométa C / 2020 2020 NEOWISE sa stala jednou z najjasnejších komét za 13 rokov. Kométu by sme mali začať vyzerať približne od soboty 4. júla v skorých ranných hodinách medzi 3:15 a 3:45 SELČ už za veľmi pokročilého svitania nízko nad severovýchodným obzorom. Mala by ísť sledovať s pomocou malého ďalekohľadu.

V prvých dňoch nebudú podmienky na jej pozorovanie priaznivé – kométa sa bude „utápať“ v jasnom svitaní, navyše za svitu Mesiaca, ktorý dosiahne v nedeľu 5. júla spln. Je potrebné tiež hľadať miesto, kde nevadia domy, stromy či kopce. Ideálne je vyjsť do hôr.

Podmienky sa čoskoro zlepšia, pozorovateľná bude až do augusta

V ďalších dňoch sa, ale budú podmienky zlepšovať. Už od 9. júla nebude kométa „zapadať“ a uvidíme ju ráno aj večer – konkrétne nízko nad severo-severozápadným obzorom v neskorých večerných hodinách (od 22:30 hod). Nebude navyše toľko „prekážať“ Mesiac.

Postupne sa kométa presunie na večernú oblohu do „predných labiek“ Veľké medvedice (19. júla) a bude pozorovateľná vyššie a vyššie nad obzorom. „Holými“ očami, by mohla byť podľa astronómov viditeľná až do prvej dekády augusta.