Blíži sa víchrica Sabine

Pokojné slnečné počasie sa dnešným dňom končí. Nad Atlantikom sa počas dnešného dňa prehĺbila hlboká tlaková níž, ktorá už dnes predpoludním priniesla veľmi silný vietor nad Britské ostrovy. V nedeľu popoludní vietor dorazí až do Nemecka, kde sa predpokladajú nárazy vetra až okolo 150 km/h, čiže pôjde o orkán. V západných Čechách vietor zosilnie počas noci z nedele na pondelok.

Najsilnejší vietor sa v našich končinách predpokladá v pondelok popoludní

Najsilnejší vietor sa očakáva na čele postupujúceho studeného frontu, práve okolo poludnia (medzi 12 a 13 hod), kedy začne studený front postupovať cez naše územie na juhovýchod. Nárazy vetra na juhu Záhoria by mohli dosiahnuť 80 až 95 km/h, ojedinele aj viac. V Bratislave by mohli byť nárazy vetra ešte silnejšie až okolo 105 km/h.

Pred príchodom studeného frontu sa očakáva aj výrazný vzostup teploty vzduchu, teplota môže vystúpiť na +12°C až +14°C. Pri prechode frontu sa môže ojedinele vyskytnúť aj búrka.

Silný vietor počas pondelkového večera sa postupne utíši, aby zasa v utorok počas predpoludnia ožil, jeho rýchlosť by mohla dosiahnuť v nárazoch až okolo 75 km/h. Silnejší západný/severozápadný vietor nás bude sprevádzať počas celého pracovného týždňa, len vo štvrtok sa prechodne zmení smer na juhovýchodný.