?To najzaujímavejšie o sopke Etna?

Najskôr sa pozrite ako sa sopka Etna pred pár dňami predviedla (7.decembra 2018). Ukázala nám, že vie vypúšťať docela rovnomerné dymové krúžky? .
Na videu môžete vidieť ako z kráteru vystupovali krúžky dymu. Čo bolo na príčine? Vzostupné prúdy teplého vzduchu priamo zo sopky.

Písal sa jún 2011 a naša fanúšička Danka Antalová sa nachádzala len niekoľko metrov od najväčšieho a najaktívnejšieho vulkánu v Európe – Etna. Mali vraj šťastie, lebo približne o mesiac došlo k silnej erupcii. Pozrite si tie najzaujímavejšie fotografie z jej súkromného archívu.Na tejto fotografii je dokonca vidieť ako v minulosti erupcia zasypala chatu.

Danka Antalová
Danka Antalová

?To najzaujímavejšie, čo ste pravdepodobne o sopke nevedeli

Aktuálna výška Etny (3 329 m n.m.) sa mení v dôsledku erupcií. Úbočie Etny je veľmi úrodné. Kým vrchol hory charakterizujú tmavé lávové svahy bez vegetácie, pri jej úpätí sa rozprestiera takmer „zelený raj“. Nachádzajú sa tu vinice, olivy, figy a citrusové sady, vyššie polohy sú pokryté píniovými hájmi a vrchol je odlesnený, pokrytý lávovými prúdmi a vulkanickým popolom. Väčšiu časť roka sa na vrchole drží snehová pokrývka. Na svet sa Etna predrala pred 700 000 rokmi. Ďalšími erupciami neustále menila svoju podobu až do tej dnešnej, ktorá sa ustálila približne pred 5 000 rokmi.

Danka Antalová
Danka Antalová

Od doby, kedy existujú písomné záznamy, sa vie o 140 erupciách Etny. Najničivejšiemu výbuchu v roku 1669 predchádzalo trojtýždňové zemetrasenia a sopka potom soptila ešte štyri mesiace.

Danka Antalová
Danka Antalová
Danka Antalová
Danka Antalová