Farbu lístia ovplyvňuje aj počasie

Jeseň vždy ponúka pestrú paletu farebného lístia stromov. Na stromoch touto dobou môžeme vidieť farby od zelenej cez jasne žltú, oranžovú až po tmavo červenú.

Je to jav, ktorý sa každoročne opakuje, čo je jeho príčinou?

V prvom rade za to môžu kratšie dni, následne nižšie teploty a v konečnom dôsledku aj prvé mrazíky. Tie dávajú vegetácii jasne najavo, že zima sa blíži. Listy sa najkrajšie sfarbujú ak sú slnečné a chladné dni. Nie však mrazivé, pretože mráz urýchľuje rozklad červeného farbiva. V listoch stromov, resp. v ich bunkách nie je núdza o vodu, tá má ale tú známu vlastnosť, že pri zmrznutí zväčší svoj objem. To znamená, že bunky listov sú pri poklese teploty pod nulu poškodzované ľadovými kryštálmi, ktoré sa v nich zamrznutím vody tvoria. Toto poškodenie vedie vo finále k opadávaniu listov zo stromov.

Ako prebieha zmena farby listov?

Fotosyntézou nahromadené látky sa z listov sťahujú do konárov, kmeňa a koreňov. Nakoniec sa zelené farbivo – chlorofyl rozkladá. Jeho funkcia ako aj funkcia listov pri fotosyntéze a teda výžive stromu sa skončia. Listy sa menia zo zelených na rôzne odtiene žltej, hnedej alebo červenej. Listy zo stromu následne opadnú a ostávajú už iba holé konáre, čo pre strom znamená, že nastáva obdobie vegetačného kľudu.

Ale vo všeobecne platí, že čím dlhšie trvá teplé počasie na jeseň, tým dlhšie vydržia listy na stromoch. Niekedy nám , ale krásu môže pokaziť daždivé a veterné počasie, ktoré strhne listy k zemi skôr, než sa dostatočne vyfarbia.