Prvá 40-tka nameraná na Britských ostrovoch

Predpovede sa naplnili a v Británii padol teplotný rekord, v krajine po prvýkrát namerali viac ako +40°C. Na londýnskom letisku Heathrow zaznamenali +40,2°C. Doterajšie maximum +38,7°C z 25. júla 2019 z Cambridge Botanic Garden. Prístrojové merania teploty sa pritom v Anglicku vykonávajú už vyše 200 rokov.

Rekord padol včera už aj vo Walese, kde namerali +37,1°C, čo je najvyššia teplota v histórii Walesu. Britskí meteorológovia informovali, že zaznamenali najteplejšiu noc v histórii. Teplota neklesla pod hranicu +25°C hneď na niekoľkých miestach. Rekordné horúčavy v Anglicku spôsobujú značné problémy v podobe zastavenej železničnej dopravy, zatvorených škôl i pracovísk. Väčšina ľudí tu navyše v miernej klíme nemá klimatizáciu.

Horúčavy postupne aj na našom území

V stredu pri jasnej oblohe sa budú teploty šplhať nad +35°C, podrobná predpoveď počasia tu: https://pocasiepodlupou.sk/

Výstraha SHMU na vysoké teploty:

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká. Úvodný obrázok: Scott Duncan.