Rekordne nízka vlhkosť vzduchu

Počas posledného víkendu sme prežili krásne slnečné, aj keď chladnejšie počasie. Môže za to mohutná tlaková výš, ktorá sa udržuje od konca februára nad Pobaltím a po jej okraji do našej oblasť prúdil studený a hlavne mimoriadne suchý vzduch.

V Stupave sa minimálna vlhkosť vzduchu v sobotu pohybovala na úrovni 23,2% a v nedeľu dokonca vlhkosť klesla až na 19%.

K poklesu relatívnej vlhkosti pomohla aj tzv. subsidencia, teda zostupné pohyby, ktoré sú pre tlakové výšky typické. Pri tom totiž dochádza k ohrievaniu klesajúceho vzduchu a tým pádom aj jeho vysušovaniu.

Nízka vlhkosť vzduchu negatívne ovplyvňuje fungovanie ľudského tela

Ide aj o jav, ktorý negatívne ovplyvňuje fungovanie ľudského tela. Pokiaľ klesne relatívna vlhkosť výrazne pod obvyklé hodnoty (optimálne je 40% – 60 %), tak dochádza k vysušovaniu nosných slizníc. A to môže viesť k zhoršeniu alergických reakcií, prípadne to ovplyvňuje aj priebeh astmy. Nízka vlhkosť vysušuje aj našu pokožku a sliznice očí, ktoré potom môžu byť podráždené. Zaujímavý je aj vplyv na zvýšenie statickej elektriny na vodivých povrchoch, čo vedie k častejším a nepríjemným výbojom pri dotyku s ľudským telom. A konečne aj mentálna aktivita človeka je pri nízkej vlhkosti znížená.

Vlhkosť vzduchu sa dnes (v pondelok) už v Stupave drží nad 30%: www.pocasiepodlupou.sk/live