Oteplenie na Štedrý deň

Mrazivé počasie z posledných dní sa práve na Štedrý deň skončí a výraznejšie sa oteplí. Príčinou bude výrazná teplá advekcia súvisiaca s frontálnym systémom tlakovej níže nad Atlantikom. Snehová pokrývka v Stupave počas Vianočných sviatkov je ozaj veľkou vzácnosťou. Celé biele vianočné sviatky sme mali od roku 1987 len tri krát a to v rokoch 1994, 2001 a 2002. Zo štatistiky vyplýva, že pravdepodobnosť výskytu snehovej pokrývky na Štedrý deň je len cca 10%, na 1. Sviatok vianočný 15% a najväčšia pravdepodobnosť je na 2. Sviatok vianočný a to až okolo 30%.

Štedrý deň

Veľká oblačnosť a v noci postupne slabé sneženie, alebo dážď so snehom, neskôr už len dážď. V noci a ráno pozor na tvorbu POĽADOVICE! Cez deň sa zrážky predpokladajú len výnimočne. Rozfúka sa silnejší západný vietor a oteplí sa na +7/+9°C.  Podobné, čiže príjemné skoro jarné teploty nás čakajú aj okolo polnoci.

V ďalších dňoch v plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od severu do strednej Európy
zvlnené studený front oddeľujúci chladný vzduch v severnej polovici Európy
od teplého vzduchu v južnej polovici Európy. Teploty nad +5°C vydržia ešte počas soboty, ale následne sa mierne ochladí. Ak sa vyskytnú zrážky v sobotu večer je šanca, že by mohli byť aj vo forme snehu, ale bohužiaľ veľa zrážok sa nečaká.