Dnešné oblaky mammatus

Dnes popoludní sme mohli na veľkej časti západného Slovenska pozorovať oblaky mammatus. Tieto oblaky sú veľmi vzácne a mnohí sme ich na živo videli po prvý krát.

Ako vznikajú a prečo sa volajú mammatus?

Podľa medzinárodnej morfologickej klasifikácie oblakov ide o najzvláštnejšie oblaky. Majú tvar zaoblených výbežkov podobajúcich sa na prsia, ktoré visia na spodnej strane oblakov. Názov je odvodený z latinského slova mamma, čo v preklade znamená vemeno. Zaujímavé sú práve pre  neobvyklý vzhľad.

Mammatus vzniká najčastejšie pod nákovou búrkového mraku typu Cumulonimbus a je charakteristický najmä pre intenzívne búrky v štádiu ich rozpadu. Nákova obsahuje značné množstvo prechladených vodných kvapiek i ľadových častíc. Pri zoslabnutí vertikálnych pohybov v nákove začnú zrážky  prepadávať do priestoru bezprostredne pod nákovou, kde je relatívna malá vlhkosť. Tu sa rýchlo odparujú, čím je spotrebované latentné teplo a dochádza k ochladeniu vzduchu. “Bubliny” chladného vzduchu klesajú rýchlejšie ako okolitý vzduch a strhávajú zo sebou aj samotný oblak. Takto vznikajú mammatus.

Úvodný obrázok, Juraj Balog, Stupava.