V stredu najväčší spln v roku 2021

Už aprílový superspln vyvolal veľký rozruch. Ten májový, ale bude ešte o niečo väčší a na južnej pologuli, v Oceánii, ale aj na západe USA nebude chýbať zatmenie Mesiaca.

Pred štvrtou hodinou rannou sa k nám Mesiac priblíži na 357 303 km. Bude k nám ešte o takmer 90 kilometrov bližšie než ten predchádzajúci, aprílový. Nič veľkého, ale nečakajte. Ide totiž o úplne zanedbateľný rozdiel, a tak obaja splny, ako aprílový, tak aj ten májový môžeme považovať za prakticky rovnako veľké. Pre úplnosť spomeniem, že v roku 2021 sa k nám Mesiac najviac priblíži až 4. decembra krátko po 12. hodine, a to na zhruba 356 790 kilometrov. Tou dobou ale bude v nove, takže si „veľký“ Mesiac neužijeme.

Májový spln bude z astronomického hľadiska zaujímavý najmä tým, že vstúpi do úplného tieňa Zeme. Úkaz nastane v čase, keď u nás bude Mesiac pod obzorom. Fázu úplného zatmenia si ľudia vychutnajú najmä v Oceánii, ale aj nízko nad obzorom na západe USA, alebo na východe Ázie. Zatmenie potrvá len 14 a pol minúty. Na zatmenie Mesiaca si u nás budeme musieť počkať až do 16. mája 2022. Pôjde o úplné zatmenie, ale z nášho územia zbadáme len čiastočnú fázu, úplná fáza pre nás bohužiaľ nastane pod obzorom.