Mydlové zamrznuté bubliny

V pondelok ráno a predpoludním budú aj v našich končinách priam ideálne podmienky na výrobu ľadových bublín. Ľadové, či zmrznuté bubliny sa vytvárajú pri teplotách od -5°C do -8°C. Každopádne čím väčší mráz, tým lepšie. Ideálne podmienky sú pri teplotách až okolo -20°C. Avšak, bežný bublifuk, nie je na mrazivé hrádky vhodný. Bublina totiž praskne, akonáhle sa niečoho dotkne. Dobrá správa je, že namiešať si svoju vlastnú zmes, nie je žiadny problém.

Autor: Mike Shaw

Postup:

1. Zmiešajte dohromady všetky suroviny – voda, kukuričný sirup, prípravok na umývanie riadu a cukor. Ak nemáte kukuričný sirup, môžete použiť 2 lyžice škrobu, ale zle sa rozpúšťa.

2. Hotovú zmes dajte vychladiť do mrazničky. Optimálne čas chladenia by mal byť 30 minút. Dajte pozor, nech vám zmes nezamrzne. Zmes znova premiešajte.

internet

3. Nájdite studený povrch, na ktorom budete bubliny vytvárať. Položte na povrch slamku a opatrne začnite nafukovať bublinu. Buďte trpezliví, nie je to tak jednoduché.

4. Pozorujte alebo fotografujte vznik ľadových kryštálov a užite si zmrznuté bubliny.

Použitý materiál a vybavenie:

miska, lyžica, odmerka 200 mililitrov teplej vody (tá bude mrznúť a vytvárať ľadové kryštály)

35 ml kukuričného sirupu (pre hrúbku steny)

35 ml prípravku na umývanie riadu (pre vznik bubliny)

internet

2 lyžice cukru (pre kryštalizácii)

plastovú slamku pre vyfukovanie bublín

Pohárik alebo téglik (v ktorom hotový roztok ponesiete von)

internet
internet
internet
marianaspas, Nórsko