V Stupave sme dnes dosiahli najvyšší prebytok zrážok v tomto roku

Dnes sme sa v Stupave po prvý krát v tomto roku dostali do najvyššieho prebytku zrážok. A to o viac ako 5 mm. Počas celého roka sme boli prevažne v zrážkovom deficite a len zo pár krát, sme sa dostali do prebytku, ale dnes 28.septembra to vyskočilo „až“ na 5 mm. Len pre zaujímavosť spomeniem, že najväčší deficit zrážok sme v Stupave mali 22.mája a to až 88 mm.

Po veľmi suchých prvých 4 mesiacoch sa to konečne v poslednej májovej dekáde zlomilo. Čo sa týka spadnutých zrážok, tak za mesiac máj (69,3 mm) sme sa tak po prvý raz dostali do jemného prebytku, ktorý pokračoval aj počas júna (137,5 mm). Následne prišiel suchší júl (len 33 mm), ale vynahradil si to veľmi premenlivý august (91,1 mm) a následne prvá a posledná septembrová dekáda (zatiaľ 94,5 mm). Je veľká pravdepodobnosť, že do konca septembra dosiahneme 100 mm, keďže počas najbližších hodín sa čakajú ďalšie zrážky. Podrobnú predpoveď počasia si môžete pozrieť tu: http://pocasiepodlupou.sk/

Od začiatku roka do dnešného dňa v Stupave doposiaľ napršalo cez 514 mm a k tomu, aby sme dosiahli za celý rok dlhodobý normál (1987-2019) musí ešte padnúť cez 120 mm zrážok.

Spadnuté zrážky v jednotlivých dňoch počas roka 2020 si môžete pozrieť tu: http://pocasiepodlupou.sk/archiv-pocasia/

Úvodný obrázok je ilustračný: internet