Najväčší druh SRŠŇA na svete ohrozuje USA

Sršeň mandarínsky je invazívny druh pochádzajúci z Japonska. Ide o najväčšieho sršňa na Zemi a dorastá do dĺžky viac ako 4 centimetre. Sú však známe aj exempláre, ktoré mali až 10 centimetrov. Jeho žihadlo meria 6 milimetrov.

Najväčší druh sršňa na svete by totiž mohol ohroziť populáciu včiel v USA, ako aj ohroziť obyvateľov. Vedci nevedia potvrdiť, ako sa sršne dostali do USA. Podľa entomológa Chrisa Looneyho s najväčšou pravdepodobnosťou náhodou uviazli v prepravných kontajneroch v jednej z krajín, odkiaľ pochádzajú.

„Mám veľké obavy. Tento hmyz je celkom hrozivý. Malá skupina ázijských sršňov môže do 90 minút zničiť robotníkov celej včelej kolónie,“ uviedol Looney. V lete výskumníci plánujú nastražiť stovky pascí, aby pokračovali v hľadaní kráľovien a robotníkov.

V Japonsku zomrie ročne na bodnutie mandarínskym sršňom priemerne 30 až 50 ľudí. V roku 2013, keď boli populácie sršňov neobvykle vysoké, zabili 42 ľudí v jedinej čínskej provincii. K najzávažnejším incidentom dochádza, keď sa ľudia priblížia k úľu, alebo sršne vyrušia.

Sršeň mandarínsky dokáže paralyzovať aj myš. Ich vzájomný boj si môžete pozrieť na videu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=zoSrowxmy5w&feature=emb_logo