Dnes sa môžeme tešiť na prvý letný deň

Do našej oblasti sa začal od juhu až juhozápadu dostávať veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Dnes a v piatok sa tak teploty dostanú na letné hodnoty. Letný deň nastáva vždy, keď teplota dosiahne aspoň +25°C. Štvrtková maximálna denná teplota by sa mala na krajnom juhozápade Slovenska pohybovať od +25°C do +27°C, v piatok ešte o nejaký ten stupeň teplejšie.

Pre zaujímavosť spomeniem, že priemerný dátum nástupu prvého letného dňa v takej Stupave je až okolo 5. mája. Minulý rok sme v Stupave zažili najskorší letný deň za posledných 31 rokov a to 9.apríla 2018. Maximálna denná teplota sa vtedy zastavila na hodnote +25,4°C.

Letné teploty pretrvajú len do piatku, od soboty sa ochladí, podrobnejšie informácie o ochladení prinesiem dnes popoludní. Aktuálnu teplotu, ale aj iné meteo dáta zo Stupavy nájdete tu:http://pocasiepodlupou.sk/live/

Zároveň sa do strednej Európy dostáva v teplom južnom prúdení aj väčšie množstvo jemného saharského prachu. Priložené fotografie ako aj úvodná fotografia sú zo stredy 24.apríla:

Stupava, 24.4.2019, Vladimír Chylik
Saharský prach sme mohli pozorovať aj pri západe Slnka nad Stupavou, 24.4.2019