? 23.septembra o 3:54 hodine nastala jesenná rovnodennosť ?

Aj keď meteorologická jeseň nám začala už 1. septembra, tá astronomická (kalendárna) sa začala až dnes. Jesenná rovnodennosť nemá na každý rok fixne stanovený čas a dátum. Nastáva v čase medzi 21. až 23. septembrom a dôvodom je rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupového dňa – 29. februára.

Slnko na svojej zdanlivej púti po oblohe práve dnes prekračuje rovník a prechádza zo severnej pologuli na južnú. Často krát sa uvádza, že v deň jesennej rovnodennosti sú deň a noc rovnaké dlhé. To však nie je úplne pravda. Napríklad dnešný deň trvá 12 hodín a 11 minút. Síce len 11 minútová odchýlka, ale je spôsobená refrakciou pri horizonte a skutočnosťou, že za okamih východu/západu Slnka sa považuje moment, kedy sa slnečný kotúč iba zospodu dotýka ideálneho horizontu, nie jeho stred.

V čase jesenne rovnodennosti sa zvyklo obetovať poliam, stromom a domácim duchom a taktiež čas ľudovej mágie. Využívali sa pri tom hlavne bylinky nazbierané behom leta a to rôzne čaje, či tajomná zmes vo víne, ale aj bylinky priamo uložené vo vrecúškach. Napríklad mäta vraj ochraňovala svojho nositeľa pre uhranutím a pomáhala pri obchodnom jednaní.
http://pocasiestupava.vija.sk/wxastronomy.php