??EX-hurikán Helene prinesie na Slovensko veľmi teplé počasie??

Budú ohrozené dokonca aj teplotné rekordy.
Zhoršenie počasie bolo ozaj len prechodné, už dnes sa oblačnosť pretrhala a denné teploty sa veľmi rýchlo vrátia k letným hodnotám.
Nový pracovný týždeň prinesie ešte vyššie teploty. Na príčine bude tropická cyklóna, ktorá začiatkom tohto týždňa bola ešte hurikánom 2.kategórie. Netreba sa obávať ex hurikán strednú Európu priamo neovplyvní, ale len po prednej strane tropickej cyklóny prenikne do strednej Európy veľmi teplý vzduch. Maximálne denné teploty by mali od pondelka do piatku vystupovať na letných +27°C až +29°C a nie je vylúčené, že teploty dokonca dosiahnu až tropických +30°C. Takéto teploty sa v polovici septembra blížia k rekordným hodnotám a je veľká pravdepodobnosť, že na mnohých miestach budú aj rekordy prepísané.

Očakávaná teplotná odchýlka od dlhodobého normálu, 20.9.2018
Očakávaná teplotná odchýlka od dlhodobého normálu, 20.9.2018

Na oblohe k tomu bude väčšinou slnečno, pretože počasie bude ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš.
Na záver sa ešte vrátim k Ex hurikánu Helene, ktorý sa aktuálne nachádza v blízkosti Azorských ostrov. V priebehu nedele bude postupovať k Britským ostrovom a z pondelka na utorok zasiahne pobrežie Írska, kde prinesie silný vietor, nárazy môžu dosiahnuť aj okolo 100 km/h.

www.pocasiestupava.vija.sk

Obrázok zdroj: wxcharts.eu