Za 3 minutý si môžete vo videu pozrieť „Prachového diabla“, „Vodné tornádo“, ale aj typické „Tornádo“

Pozrite si video, ktoré určite stojí za pozretie a kde sú zobrazené všetky 3 meteorologické javy, ktoré laikovi vždy pripomínajú tornádo.

Prachový diabol, alebo po anglicky aj „dust devil“ je jav podobný tornádu, ktorý sa môže objaviť všade. Jedná sa o vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. V našich končinách tento jav môžeme pozorovať najmä počas horúcich letných dní najmä nad prehriatym asfaltom, betónom, respektívne nad polom po žatve. Väčšinou sú tieto vzdušné víry pomerne neškodné.

Ďalším úkazom je waterspouts (voľne môžeme preložiť aj ako vodné tornádo). Je to stĺpcovitý vír (zvyčajne sa objavuje ako oblúk v tvare lieviku), ktorý sa vyskytuje nad vodou. Väčšina waterspotou nevysáva vodu, ale sú to len malé a slabé rotujúce víri vzduchu nad vodou.

Do tretice tu máme tornádo. Tornádo je vzdušný vír, ktorý vyrastá z oblaku a v podobe chobota sa dotýka zemského povrchu. Chobot býva hrubý rádovo od niekoľko metrov až do stoviek metrov. Tornádo na zemi zanecháva viditeľnú, ohraničenú stopu a jeho vietor dosahuje nepomerne väčšie rýchlosti. V strede tornáda môže vietor dosiahnuť až rýchlosť 400 km/h. Je to najväčšia koncentrácia energie, ktorú dokáže atmosféra vyprodukovať.
Tornáda sa tvoria v útrobách veľkých búrkových oblakov, ktoré sa nazývajú supercely. V supercele je taký tlak, že sa vytvorí podobne ako pri odtekaní vody, lievik. www.pocasiepodlupou.sk

Ilustračný obrázok, zdroj: Met Office