Blízko Zeme preletí ďalší asteroid

Tohoročné výročie SNP bude mať výnimočného hosťa z ďalekého vesmíru a to obrovský asteroid s názvom 2016 NF23. Keby nás zasiahol, spôsobil by najmenej kontinentálnu katastrofu. Astronómovia to, ale vylučujú, keďže sa má priblížiť na zhruba 13 – násoboku vzdialenosti Mesiaca.

29.augusta okolo 5 hodiny rannej sa priblíži k Zemi na 4,8 milióna kilometrov. Asteroid s názvom 2016 NF23 preletí okolo nás rýchlosťou 32 400 km/h. Podľa NASA sa priemer asteroidu pohybuje medzi 70 až 160 metrami a môžeme ho prirovnať napríklad k 2 futbalovým ihriskám, alebo k najväčšej pyramíde v Egypte. Keby sa takýto asteroid o veľkosti 2 futbalových ihrísk zrútil na Zem, malo by to pre nás fatálne dôsledky. V okruhu do 150 až 200 kilometrov by bolo všetko úplne zdevastované a dôsledky by zasiahli celú Zem, napríklad v podobe prachu, dymu a cunami.

Asteroid 2016 NF23 je však spomedzi ostatných nezvyčajný. Tým, že má zvláštnu dráhu vnútri dráhy Zeme, jeho obežná doba trvá dve tretiny pozemského roka. A križuje sa s dráhou Venuše, Merkúra a Zeme.

Na oblohe ho napriek veľkosti voľným okom neuvidíme, astronómovia však áno.

Ukázať komentáreZavrieť komentáre

Pridajte komentár