Murmansk: Po 40 dňoch sa skončila polárna noc

Dnes obyvatelia mesta Murmansk na severozápade Ruska oslavujú koniec polárnej noci, ktorá trvala 40 dní. Polárna noc sa v tejto časti sveta začala 2.decembra.Miestny to oslávili výstupom na najvyšší kopec nad mestom.

A čo je tá polárna noc?

Polárna noc je obdobie, kedy Slnko nevychádza nad obzor viac ako 24 hodín. Na geografických póloch trvá polárna noc v kuse 6 mesiacov a rovnako dlho potom trvá aj polárny deň.

Názov polárna noc môže byť zavádzajúci, pretože naznačuje úplnú tmu. V skutočnosti sa, ale Slnko tak približuje k horizontu, hoci nad horizont nevystúpi, že nastane súmrak a obloha nadobúda svetlejší odtieň.  Za vznik polárneho dňa aj noci môže sklon zemskej osi. Rovnobežka 66,5° sa nazýva severná polárna kružnica a dátum, kedy na nej nevyjde Slnko nad obzor je väčšinou 21. december – deň zimného slnovratu. Slnko samozrejme v ten deň nevyjde ani nikde inde vo vyšších zemepisných šírkach a to až po pól. V deň letného slnovratu, 21. júna je to opačne a polárna noc nastane od južnej polárnej kružnice vyššie.