Prvé a zároveň posledné úplné zatmenie Slnka v tomto roku

Práve prebieha nad južným Pacifickom a Atlantikom, časťou Čile a Argentíny, južným Atlantikom a Antarktídou. Zatmenie bude neskôr pozorovateľné aj z juhovýchodnej časti Afriky.

Úplné zatmenie Slnka, ktoré sa začne v Tichom oceáne a bude postupovať cez mesto Saavedra v Čile, kde sa objaví ako čiastočné zatmenie o 11:38 miestneho času. K úplnému zatmeniu v Saavedre dôjde o 13:00 a bude trvať 2 minúty a 4 sekundy. Maximálna doba zatmenia, ktorú môžu sledovať obyvatelia nachádzajúci sa bližšie k stredu pásu totality, predstavuje 2 minúty a 10 sekúnd.

LIVE video:

Pás totality je pás povrchu Zeme, z ktorého možno sledovať úplné zatmenie Slnka, jeho šírka nikdy nepresiahne 270 kilometrov. Tohtoročný pás bude široký približne 90 kilometrov a bude smerovať na východ cez Čile a Argentínu. Poslednou zastávkou, z ktorej bude možné pozorovať úplné zatmenie, je argentínska Salina del Eje, kde skončí úplné zatmenie o 13:25. Pás totality však bude pokračovať ďalej cez južnú časť Atlantického oceánu a zastaví sa až pri pobreží Namíbie.