Poľsko pred povodňami ochránil nový polder

Minulotýždňové výdatné zrážky zasiahli prakticky celú strednú Európu a zdvihli hladiny takmer všetkých riek. V Poľsku v blízkosti Českej republiky mohli odskúšať aj nový vybudovaný polder a to pri Racibórz Dolny u města Ratiboř.

Stavba za niekoľko miliónov eur vznikala niekoľko rokov a plne bola dokončená počas tohtoročného leta. Súčasná povodeň, tak bola pre polder prvou skúškou. Súčasnú povodeň na Odre znížil polder v čase jej vyvrcholenia dokonca až o 30%. Povodňová rezerva nádrže bola ešte 75%. Polder neďaleko českých hraníc zachytil 50 miliónov m3 vody. Akumulovať mohol ešte ďalších 135 miliónov m3 vody.

Výstavba poldru, zdroj: internet

Za výstavbu poldru môžu katastrofálne povodene z roku 1997, kedy sa Odra výrazne rozvodnila a zaplavila niekoľko poľských miest. Výdatné zrážky často spadnú na českej strane v Beskydoch, z ktorých riekami následne rýchlo odtečú práve do Odry a potom vyvolajú rozsiahlu povodňovú vlnu v južnom Poľsku. Tomu by už v najbližších rokoch mal zabrániť práve novo vyskúšaný polder, ktorý by sa postupne mal premeniť na priehradu a byť aj súčasťou kanála umožňujúci splavnosť Odry k Ostrave.

Výstavba poldru, zdroj: internet

Zdroj: ceskatelevize.cz