Dnes začína astronomická jeseň, od zajtra sa zmení aj počasie

Dnes (v utorok) o 15:30 hod. a 27 sekunde nám začína jesenná rovnodennosť. Jesenná rovnodennosť nemá na každý rok fixne stanovený čas a dátum. Nastáva v čase medzi 21. a 23. septembrom, dôvodom je rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupového dňa – 29. februára. Slnko na svojej zdanlivej púti po oblohe práve dnes prekračuje rovník a prechádza zo severnej pologuli na južnú. Často krát sa uvádza, že v deň jesennej rovnodennosti sú deň a noc rovnaké dlhé. To však nie je úplne pravda. Napríklad dnešný deň trvá 12 hodín a 13 minút. Síce len 13 minútová odchýlka, ale je spôsobená refrakciou pri horizonte a skutočnosťou, že za okamih východu/západu Slnka sa považuje moment, kedy sa slnečný kotúč iba zospodu dotýka ideálneho horizontu, nie jeho stredu.

Menšia zmena v počasí príde už zajtra (v stredu)

Do našej oblasti sa začne dostávať teplý a hlavne vlhký vzduch, ktorý prinesie viac oblačnosti a aj prvé prehánky, miestami aj búrky. Podrobnú predpoveď si môžete pozrieť tu: http://pocasiepodlupou.sk/

Vo štvrtok sa zrážky nepredpokladajú a teploty zostanú okolo letných hodnôt (+25°C).

Výrazná zmena v počasí príde od piatku: ochladenie a výdatnejší dážď

V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu postúpi od západu do strednej Európy zvlnený studený front. Front sa bude zároveň nad Slovenskom vlniť, takže sa budeme musieť pravdepodobne pripraviť na výdatnejší dážď.  V chladnom vzduchu a pri výdatnejší zrážkach príde aj k výraznejšiemu ochladeniu. Počas víkendu sa bude maximálna denná teplota pohybovať len slabo nad +10°C a k tomu bude fúkať silný severozápadný vietor, ktorý bude značne znižovať aj pocitovú teplotu.

Predpoveď počasia na sobotu až pondelok pre Stupavu a okolie, model GFS. Zdroj:meteociel.fr