Grécko zasiahne „európsky hurikán“

Nad Iónskym morom, juhozápadne od Grécka sa sformovala mohutná tlaková níž, ktorá sa volá medikán „LANOS“  a podobá sa hurikánu (z anglického slova medicane – meditterranean hurricane). V najbližších hodinách sa očakávajú  vážne dopady a značné škody, pretože by mal so sebou priniesť ničivý vietor, prívalové zrážky, tornáda a záplavy. Maximálne nárazy vetra môžu prekročiť aj 200 km/h, čo podľa  Saffir-Simpsonovej stupnice, by rýchlosť vetra mohla zodpovedať hurikánu 1.stupňa. Najviac zasiahnuté by mali byť známe ostrovy Lefkas, Kefalonia či Zakynthos, kde sa očakávajú až 7 metrové vlny.

?Medikán je jav, vyskytujúci sa v Stredozemnom mori pripomínajúci hurikán nielen svojim názvom, ale aj procesom vzniku a sprievodnými javmi, ktoré prináša. Ide o tlakovú níž, ktorá sa vlastnosťami podobá na hurikán a do oblasti Stredomoria prináša silné búrky, prívalové dažde a mimoriadne silné nárazy vetra.

Medikán má vlastnosti tropickej cyklóny, no jeho intenzita málokedy dosahuje intenzitu hurikánu 1. kategórie. Medikány vznikajú vtedy, ak je teplota mora vyššia ako 26 °C. Aktuálne je oblasť Stredozemného mora mimoriadne teplá a čím má voda vyššiu teplotu, tým viac energie môže medikán získať.