Po roku je tu opäť Meteorický roj Perzeidy

Dnes v noci z 11. na 12. augusta bude vrcholiť roj Perzeidov. Hlavnými prekážkami v tomto roku bude počasie a bohužiaľ opäť aj Mesiac. So svojím svitom prehluší mnohé z meteorov. Skúste ukryť Mesiac, ak nájdete nejaký les či budovu, postavte sa tak, aby vám zakryl priamy pohľad na Mesiac.

Súhvezdie Perzea, z ktorého zdanlivo vylietavajú, bude pomerne vysoko nad východným obzorom. Na pozorovanie bude teda vhodné zvoliť druhú polovicu noci, keďže radiant tohto roja v súhvezdí Perzeus totiž vystúpi najvyššie až nad ránom. V tomto čase môžeme za ideálnych poveternostných podmienok zazrieť 70 až 100 meteorov za 1 hodinu.

Pôvod Perzeíd

Perzeidy sú známe už viac ako 1 760 rokov. Približne v polovici augusta sa môžeme každý rok tešiť na krásne nebeské divadlo. Zo súhvezdia Perzeidy budú lietať až stovky meteorov. Nejde o žiadne padajúce hviezdy, ale o zánik kozmického telesa v zemskej atmosfére, takzvaný meteor a ak ich je viac pozorujeme meteorický roj. Naša Zem vždy okolo 12. Augusta prechádza prúdom pozostatkov Perzeidov a malé čiastočky prenikajú do zemskej atmosféry, kde sa pri veľkej rýchlosti až 59 km/s trením o vzduch rozpália a zhoria. My to vidíme ako tie „padajúce“ hviezdy.

skyandtelescope.com

Počasie?

Pravdepodobne úplne jasná obloha nás nečaká, malo by prevládať väčšinou polojasno až oblačno. Výnimočne spočiatku večer ešte prehánka. Ale, taký model Aladin pre okolie Stupavy dáva okolo polnoci úplne jasnú oblohu. Nočná teplota +18/+16°C a k tomu bude fúkať slabý východný vietor.

Ak by ste to náhodou Perzeidy nestihli počas dnešnej noci, nezúfajte, na nočnej oblohe ich môžete pozorovať vždy od 17. júla až do 24. augusta.

Autor úvodnej fotografie je Petr Horálek, z roku 2016 vo Veľkej Fatre.