Dnes o 23:43 hodine začína kalendárne LETO

Aktuálne počasie skôr pripomína začiatok jesene ako leta, ale bohužiaľ v našich končinách, chladnejšie a upršané počasie nie je ničím výnimočným ani počas letných mesiacov. Občasné mrholenie, postupne občasný dážď bude pretrvávať až do nedeľného popoludnia. Ojedinele sa vyskytnúť aj výdatnejšie zrážky. V nedeľu popoludní/podvečer, by mali zrážky postupne slabnúť. Podrobnú predpoveď na nedeľu nájdete tu:http://pocasiepodlupou.sk/

Začiatok astronomického leta

Dnes krátko pred polnocou, presnejšie o 23:43 hod nastane letný slnovrat, je to okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka smerom na sever. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Raka a Slnko dosahuje na severnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom. Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka – Slnko je nad obzorom najdlhšie. Deň je vtedy dvakrát dlhší ako noc.

Tento sviatok je venovaný najmä oslavám ohňa a Slnka. V minulosti v tento deň ľudia oslavovali bohov, ktorí ľudstvu priniesli oheň a do dnes sa zachovala tradícia zapaľovania vatier, tancovania okolo nich a ich preskakovania. Napríklad aj rose pozbieranej na lúke sa pripisovala liečebná moc. Na Jána sa nesmelo sadiť ani prať. Šťastie mal človek, ktorý chytil svätojánsku mušku a nosil ju pri sebe.

Vedeli ste, že v oblasti najsevernejšieho bodu Slovenska v katastri obce Oravská Polhora bude najdlhší deň v roku trvať 16 hodín a 18 minút. Naopak, v obci Patince, ktorá leží najjužnejšie v rámci Slovenska bude deň trvať o 17 minút kratšie. V Stupave dnešný deň trvá 16 hodín, 6 minút a 4 sekundy.