Historický míľnik: Pilotovaný let SpaceX

Ak to počasie umožní, tak dnes v stredu 27.mája 2020 o 22:33 hod vyštartuje prvý pilotný let súkromnej spoločnosti do vesmíru. Raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX vynesie na obežnú kozmickú dráhu loď Crew Dragon s 2 členou posádkou, ktorá sa po približne 19 hodinách letu pripojí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Z amerického územia nelietala americká posádka na americkom zariadení od roku 2011, keď sa ukončil program kozmických raketoplánov.

ISS

Po prvý raz letela kozmická loď Crew Dragon k ISS minulý rok v marci, nemala však posádku a niesla len figurínu Ripley pomenovanú po Ellen Ripleyovej, ktorú vo filme Votrelec z roku 1979 stvárnila Sigourney Weaverová. Crew Dragon dokáže naraz vyniesť až 7 ľudí, ruský a čínsky model sú maximálne len pre 3 ľudí.

Astronauti  by mali byť na ISS jeden až štyri mesiace. Každý, kto ide na ISS, sa musí podieľať na experimentoch, ktoré tam prebiehajú. Budú pracovať na príprave Dragona na cestu späť a budú zisťovať, či je všetko v poriadku. Pravdepodobne astronauti nevystúpia do voľného vesmíru.

Misia Crew Dragon Demo-1 v marci 2019, počas ktorej letela kapsula bez posádky na obežnú dráhu a spojila sa s ISS.

Uvidíme prelet samotnej lode Crew Dragon aj zo Slovenska?

Crew Dragon odštartuje v stredu 22:33 hod nášho času. Počas 12 minút vystúpi nad Atlantický oceán a vydá sa na obežnú dráhu blízku ISS. Vďaka tomu by mohla byť kabína Crew Dragon po zhruba 10 minútach pozorovateľná aj od nás. Pilotovaná kabína, ale bude mať oveľa menší jas než ISS a jej pozorovanie bude vyžadovať neosvetlený výhľad na západný až juhozápadný obzor. Okolo 22:53 hod sa objaví nízko nad západným horizontom.