Lúči sa s nami Venuša

V čase pandémie v mesiacoch marec a apríl sme mohli na oblohe po západe Slnka sledovať tretí najjasnejší objekt. Druhá planéta od Slnka sa nám predstavila v plnej paráde. Na večernej oblohe bola neprehliadnuteľná a prešla aj cez hviezdokopu Plejád.

Aktuálne sa postupne jej viditeľnosť chýli ku koncu. V týchto dňoch sa však na oblohe blíži k Slnku a jej viditeľnosť sa rýchlo zhoršuje. Ale, kým nám Venuša zmizne nastane ešte stretnutie s Merkúrom .

Stretnutie s Merkúrom

Ich najtesnejšie priblíženie nastane 22. mája, kedy od seba budú planéty vzdialené len asi 2 priemery mesačného splnu. To bude skvelá príležitosť, ako vďaka nápadnej Venuši rozoznať veľmi nenápadný Merkúr. V nedeľu, 24. mája sa navyše k planetárnej dvojici pridá aj úzky mesačný kosáčik.

V prípade najmenšej planéty našej Slnečnej sústavy, ale rozhodne nečakajte tak nápadné kraľovanie večernému nebu ako to bolo v prípade Venuša. Merkúr je oveľa slabší ako Venuša a tiež pomerne rýchlo (za približne 20 dní) zmizne zo scény.

Na záver už len dodám, že Venuša sa nám opäť ukáže koncom júna, ale tentoraz na východnom obzore (v ranných hodinách). Zdroj úvodného obrázka: Stellarium.